Genellikle öğrenciler sınav terimi dahi onlara korku, endişe ve kaygıyı çağrıştırmaktadır. Sınavlarda yaşana stresi nasıl yenebilirsiniz? İşte bunun için sizlere önerilerde bulunacağız.
Sınav stresi nasıl yenilir? Öğrenciler genellikle sınav sırasında yaşadıkları problemleri kaygı ile karşılar. Bu düşünce öğrencileri fiziksel ve ruhsal olarak kendilerini yetersiz hissetmelerine neden olmaktadır. Bu da beraberinde başarısızlığı getirir.
İnsanlar yaşamlarının belli dönemlerinde kaygı, endişe ve stresli bir durumla veya olayla karşı karşıya gelmiştir. Eğer bu kaygıdan kurtulamıyorsanız bunu olumlu bir hale çevirebilirsiniz. Kaygı dikkatinizi daha üst düzeye çıkarır. Tabi ki kaygınız en üst noktada değilse!
Öğrencilerin ya da gençlerin belli bir dönemde olan sınavlar öncesinde aşırı stres ve kaygı olumsuz sonuçlarını da beraberinde getirmektedir. Bu yıkıcı etkiden kurtulmak için sınav öncesi bazı önlemler alarak bu durumdan tamamen kurtulabilirsiniz.
Kaygı sempatik sinir sisteminin aktifleşmesi ile ortaya çıkar. Yani olumsuz bir problemle ilgili endişe duyduğunuzda sempatik siniriniz aktifleşiyor ve kaygılanıyorsunuz. Öğrencilerin kontrol edilemeyen kaygıları kendilerini olumsuz olarak etkiler. Kaygı sonunda;
Sınav stresi kontrol edilmesi için;
Öğrencilere sınavın anlamı çok iyi bir şekilde anlatılmalıdır. Yani ınav sadece amaçlarına ulaşmak için bir kılavuz olduğunu belirtilmesi gerekir. Toplumdaki sınav anlayışının öğrencinin kapasitesi için belirleyici olmadığını özellikle vurgulaması gerekiyor. Öğrenciler sınavı kendi hedeflerini belirleyen bir yol göstericidir. Bunu ona bu şekilde izah etmeye çalışmalısınız.
Sınav stresi kaygıya neden olmaktadır. O zaman dikkati başka bir yöne odaklanmalıdır. Aile için de öğrenciye sınavın ne anlam ifade ettiği bilgilendirilmesi gerekir. Ailelerin söylem, tutum, davranış ve yaklaşımları çok önemlidir.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.