Sınavlar eğitim hayatımızın her safhasında yer almıştır. Bizde yazımızda ALES sınavı hakkında bilgi vereceğiz.
ALES sınavı pek kişinin son zamanlarda başvurduğu sınavlardan biridir. Çoğunlukla akademik kariyer hedefleyenlerin girdiği bu sınava talep günden güne artmaktadır. Bizde yazımızda ALES sınavı nedir, bu sınava kimler girebilir, sınav içeriği nedir, sınava nasıl hazırlanmalıdır gibi soruların cevaplarını değerlendireceğiz.
İçindekiler
İlk Ales sınavı 1997 yılında Lisans Eğitimine Giriş Sınavı (LES) adıyla yapılmaya başlanmıştır. 10 yıl sonra Yükseköğretim Kurulunun 2007 tarihli toplantısıyla öğretim üyeleri dışında öğretim elemanlarını atamak için yapılması gereken sınavla birleştirilerek ALES adını almıştır. ALES’in açılımı akademik personel ve lisansüstü eğitimi giriş sınavıdır. Akademik kariyer hedefleyenlerin girmek zorunda olduğu bir sınavdır. Aynı zamanda ALES sınavı akademik kadrolara (öğretim görevlisi, okutman, uzman, araştırma görevlisi) atanmak isteyenlerin ve lisansüstü (tezli yüksek lisans) eğitimine başvuru yapacakların başvurduğu bir sınavdır. Tezsiz yüksek lisans programlarında genelde ALES şartı istenmemektedir. Ayrıca yurtdışında lisansüstü eğitim görmek isteyenlerinde bu sınava girmesi zorunludur.
Sınava girebilecek kişiler;
Sınav 100 sorudan oluşuyor. Sınav süresi 150 dakikadır. 2018 de alınan bir kararla yılda üç kez yapılması kararlaştırıldı. Bu sınava ÖSYM’nin sitesinde aday işlemleri sayfasından yapabilirler. Sınav ücreti 145 liradır. Sınava başvuru yapıldıktan sonra ödeme gerçekleştirebilirler. Sınav geçerlilik süresi 3 yıldan 5 yıla çıkartılmıştır. Bu ALES sınavı her yıl 81 ilde yapılmaktır.
Akademik Lisansüstü Eğitim Sınavı (ALES) yılda üç kez yapılmaktadır. Her aday istediği kadar ALES başvurusu yapabilir. Herhangi bir sınırlama yoktur.
ALES1 Mayıs’ta
ALES2 Eylül’de
ALES3 Kasım’da yapılmaktadır.
Sınava girecek adaylar ÖSYM sınav takviminden sınav tarihleri ve sınav başvuru tarihlerini takip edebiliriler.
ALES sınavında 2017’de birçok değişikliğe uğramıştır. Önceki sistemde sayısal-1, sayısal-2, sözel-1, sözel-2 alanları vardı. Bu alanların her birinde 40 soru olup toplam soru sayısı 160’tı. Sayısal, sözel yada eşit ağırlık alanlarından lisans programlarına yerleşenler ilgili oldukları alanlardan sınavda sorumlu oluyorlardı. Örneğin sayısal lisans bölümlerinden mezun olmuş bir mühendisin sayısal-1, sayısal-2 ve sözel-1 bölümlerini çözmesi yeterliydi. Yani her adayın üç test kombinasyonuyla toplamda 120 soru çözmesi gerekiyordu. Her aday için birden fazla test kombinasyonu olması ve katsayıların değişkenlik göstermesi ÖSYM’yi yeni düzenlemeler yapmaya itti ve birtakım değişikliklere gidildi. Bu değişiklikler neler onlara bakalım.
Ales sayısal puanı: 0,75 (sayısal)- 0,25 (sözel)
Sözel puanı: 0,25 (sayısal)- 0,75 (sözel)
Ales eşit ağırlık puanı: 0,50 (sayısal)- 0,50 (sözel)
ALES sınavına girecek adaylar mezun oldukları lisans programının ilgili bölümünden ales puan hesaplaması yapılacaktır. Örneğin sözel lisans bölümünden mezun olanlar katsayı getirisi daha yüksek olan Türkçe bölümünün sorularına ağırlık vermelidir ki aldıkları puan daha fazla olsun. Bunun yanında daha fazla puan almak adına matematik bölümünü ihmal etmemelidirler.
ALES sınavı konuları Türkçe ve Matematik olarak iki ana başlıktan gelmektedir. Fakat her iki bölümde kendi içinde birçok konu barındırıyor. O zaman Türkçe ve matematik alanları hangi konuları içeriyor bunlara bakalım.
Lisansüstü eğitim almak isteyenler en az 55 puan almaları gerekirken tezsiz yüksek lisans yapacaklardan ALES puanı istenmemektedir. Lisans mezunu olup doktora yapmak isteyenler en az 80 puan almaları gerekirken, yüksek lisans yapmış olanların ise en az 55 puan almaları yeterlidir. Akademik kadro başvurularında ise en az 70 puan almak gerekir. Daha önce sınava girdiyseniz veya girmeyi düşünüyorsanız ALES Puan Hesaplama aracımızı kullanarak gerçeğe en yakın puanınızı görebilirsiniz.
ALES sınavı akademik eğitimi için kendine has bir sınavdır. Adayların mezun olduğu bölümlere yönelik olmaktan çok mezun olan öğrencilerin tümünün yapabileceği ortalamada sorular üretilmektedir. O zaman nasıl çalışmak gerekir bunu inceleyelim.
ALES Sözel testi genel olarak paragraf sorularından oluşmaktadır. Özellikle sözel ve eşit ağırlık öğrencileri için paragraf soruları çözmek zorunludur. Bu nedenle uzun paragraf soruları birçok adayı zorlamaktadır. Bunun için ALES’e girecek adaylar bol bol paragraf çözmelidir. Bu sınav aynı zamanda bir anlamda hız sınavıdır. Bu yüzden anahtar kelimelerle çözmek adayların işini epey kolaylaştıracaktır. Ayrıca sözel mantık soruları eleyici özelliği olduğu için bu sorularında doğru çözülmesi adayların lehine olacaktır. Tablo yapma, şifreleme, eşleştirme, sıralama, sorulardaki öncülleri doğru yerleştirme, kümeleme gibi birçok farklı yöntemle çözülen sözel mantık sorularını çıkmış ALES sorularını çözerek pekiştirebilirler.
ALES sayısal testi temel matematik işlemleri, geometri ve sayısal mantık sorularından oluşur. Matematik ve geometri genel anlamda soru çözerek gelişir. Bunun için temel, orta, zor olmak üzere aşama aşama olacak şekilde bol soru ile pekiştirilebilir. Ancak sayısal mantık sorularında ise grafik problemlerini kavramak gerekir. Tek bir grafik sorusu içerisinde birden fazla matematik sorusu harmanlanarak verilir. Sonuç olarak bu durumda matematik konularının geneline hakim olmak adayların işini kolaylaştıracaktır.
ALES başvurusu yapmadan önce üniversitelerin istedikleri sınav puanlarını araştırmak yararlı olacaktır. Belirlenen puana göre hazırlanmak hedefleri belirlemede yardımcı olacaktır.
Sizler için daha önce hazırladığımız ALES Nedir? adlı makalemizi de ziyaret edebilirsiniz.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.